Tuesday, November 29, 2011

maal hijrah dan gua (bukan aku sebaliknya nama tempat)Gua masuk gua di Gunung Senyum. Gua malas nakcerita pasal maklumat gunung dan gua. lu boleh google sendiri. Gua masuk dengan member gua. Tak de la hero mana pun. Sapa-sapa buleh masuk. Gua bukanlah orang "pertama" naik kebulan (kah kah kah!!), naik ke angkasa, naik ke gunung everest, cipta kereta, atau segalanya yang berkaitan "pertama" hatta orang pertama ke Gunung Senyum. Zaman Tori, Sultan dan Tok Lang dah ngeteh dalam gunung tu. Tak payah dok bangga sangat la. Puih!

Tapi gua belajar sesuatu. Gua tak perlu belajar memikirkan menjadi orang pertama untuk ke mana-mana. Gua teringat cerita satu cerita hindustan "kau tak akan diingat seandainya kau bukan yang pertama"..Pada gua ini sial. Manusia selalu melihat pada hasil. Ini juga puki.

Tapi gua tak heran. Sekonyong-konyong, gua pun ada perasaan tak boleh lihat orang lain berjaya. Itu pesen manusia bagi gua. Tapi, gua harap gua boleh belajar pada syurga dan pada azan yang gua dengar hari-hari. Azan tak menyebut, "marilah jadi yang pertama", sebaliknya azan melaungkan "marilah menuju kejayaan" yang dilaungkan tak berhenti2 di muka bumi ini sampai kiamat. Begitu juga syurga bagi gua. Tuhan tak jadikan syurga untuk seorang, sebaliknya untuk dikongsi. Gua tak pernah pikir untuk jadi orang yang pertama masuk ke syurga atau hanya gua seorang yang akan masuk syurga. Kalau sorang-sorang dalam syurga gua nak buat apa dalam tu?

Jadi, gua akan berusaha untuk mengikis perasaan ingin bahagia sorang2, walaupun gua tau benda ni sangat sukar. Dah jadi pesen manusia agaknya. Kalau kita, dunia mampu ubah, kita hebat. Ulang sekali, memang susah bak ang. Harapnya gua cuba sekadar mana yang mampu. Tapi masalah gua, gua hanya akan happy bila gua benda benda yang gua minat. Kalau tak, hamboih, kemain muka gua macam sirap tak da pandan. pucat rasanya bak ang.

Tapi, gua pasti (ini pandangan gua), selain setan, dua benda yang buat gua tak nak ke syurga bersama-sama. agak-agak apa ya?

p/s : salam maal hijrah dari "gua". Terima kasih kawan-kawan.

3 comments:

  1. jgn la bahagia sensorang cikgu. sume orang mahu kongsi juge

    ReplyDelete
  2. wajib : entah la..pinjam 20 hinggit bleh?

    wadi : ya, sama2 la kita cr geng yang sekutu aaa..

    ReplyDelete