Saturday, August 6, 2011

saloon paka, (buat yang mengerti)

kedai gunting rambut tu bukanlah feveret gua. Tapi, kedai gunting rambut feveret gua tutup. Gua tak lah kisah sangat seperti selalu melainkan lecuturer gua dah sound. Katanya rambut panjang tak sesuai jadi cikgu. Gua rasa gua tak perlu menyelidik "hal" rambut panjang dan profesion skarang memandangkan rambut panjang tak akan membawa anda ke mana-mana menurut teori peradaban sekarang. Cis! Dan gua tak perlulah mengubas isu rambut panjang dan anda memandangkan walaupun gua memiliki lebih hujah, namun seringkali hujah gua tidak dikeluarkan atas dasar tidak relevan untuk sekarang. Belum lagi gua keluarkan isu mengapa mesti saya "berkolarkan" baju saya, atau mengapa perlu saya memakai seluar "licin" dan digosok sehingga tajam bucunya. Dan sampai akhirnya gua masuk ke kedai gunting rambut milik seorang Ah So yang gua gelar aunty seperti kebanyakan kita.

Ah So : mau gunting rambut?
Gua : ya ya..
Ah So : Sila duduk.

Kecup kecap kecup kecap.....(oh ya, gua suruh aunty tu gunting layer, mahu nipiskan saja).

Ah So : Lu masih belajar?
Gua : ya ya...Aunty sudah lama bukak ini saloon?
Ah So : Tak berapa lama laa...baru 6 tahun.
Gua : Sudah lama la tu aunty. Aunty orang sini ka? (lokasi kedai gunting rambut gua di Temerloh)
Ah So : Bukanla...Saya olang Jelantut. Datang sini ikut abang..
Gua : Waaa...aunty masih duduk dengan abang aunty ka?
Ah So : haiya, bukan maaa....itu "abang" laa...saya punya husband.
Gua : Oh...Husband aunty kerja sini ya?
Ah So : Dulu la...dia kerja sama itu balak punya company. Kerja talak duduk satu tempat. Masuk hutan sana, hutan sini. jaga itu balak.
Gua : oh, sekarang aunty punya husband tak ada sini ka?
Ah So : tak ada...sudah 3 bulan talak jumpa.
Gua : haiya, itu macam ka aunty?
Ah So : ya laa...itu macam kerja mana ada duduk rumah punya. Dulu saya selalu ikut..duduk dalam hutan, dalam itu kabin. banyak takut, sorang-sorang. Pagi pergi, petang baru balik.
Gua : Oh, tapi aunty duduk sorang-sorang sini tak da sunyi ka? anak aunty ramai?
Ah So : Aiya...saya mana ada anak..hahaha (tergelak kecil)
Gua : aiya, soli aa aunty...saya tak tau...abis tu, aunty tak bosan ka duduk sini sorang2? suami pun jauh ma.?
Ah So : sudah biasa maa..Lagipun saya lagi suka sini sorang2 dari duduk dalam itu hutan lama2..Dulu dia biasa saja, duduk ofis..Tak selalu duduk sana..tapi wang tak banyak la..tapi sudah naik pangkat, selalu banyak kerja. Tengok itu, tengok ini...sini mahu check, sana mahu check. Saya pun tak mau duduk dalam itu hutan lama2..hahaha...
Gua : (diam)....
Ah So : tapi betul laa...sudah lama tak jumpa sama saya punya cik abang.Lepas naik pangkat haa...wang pun makin banyak..Tiap-tiap bulan kasi masuk rm5000 dalam bank. Saya tau dia ada masuk itu Thailand kadang-kadang. Haiya, risau juga maa...takut dia ada perempuan lain. Tapi saya tak kisah. Asalkan saya suami isteri tarak gaduh2. U pun tau la kan. Kalau pergi Thailand, "macam2" u boleh dapat punya.
Gua : (tersengih)...
Ah So : Tapi talak apa laa...kalau dia sudah ada perempuan lain, apa boleh bikin. Lagipun saya tak kisah. U tau tak, kami suami isteri tak pernah gaduh. Kalau dia balik satu kali setahun pun, saya bikin macam biasa aja. macam biasa jumpa. Dia pun biasa saja. Saya pun tak mau la cakap apa-apa.
Gua : tak apa lah aunty, asalkan aunty happy.
Ah So : ya la....hahaha...

banyak lagi sebenarnya yang gua dan ah so tu borakkan, tapi sebab gua tulis ni pukul 6 pagi, dan gua malas. anggap ini satu petikan conversation yang gua pendekkan. Tapi sebelum gua keluar dari saloon tu, aunty tu tersenyum dan ada cakap kat gua. " Lu aa, bila lu sudah makin tua, makin banyak perkara yang lu perlu pilih..makin susah maa...hahahaha"..

P/S : isi kandungan cerita ini benar, melainkan dialog gua singkatkan dan mungkin ada beberapa perkara lagi gua tak tulis. pasal apa, pasa gua sudah mengantuk. ahaks.oh, ini juga boleh didpati di http://tong-geng.blogspot.com/

5 comments:

  1. kesian aunty tu.
    nasib kita akan datang nanti pun tak tahulah macam mana..

    ReplyDelete
  2. haaa...tu lu pikirlah sendiri...gua tak sanggup...keh keh keh

    ReplyDelete
  3. hehehe..ko jadi la anak anty tu..heheh..5k maaaa..

    wah..invite le aku ke tong-teng korang..

    ReplyDelete
  4. mau jadi anak aunty? half2 kira maa...

    ReplyDelete