Saturday, April 17, 2010

JUJUR?

jujur...suatu perkataan yang ada maknanya. Tak semua orang tahu definisi sebenar jujur mengikut kamus dewan atau apa sahaja definisi dari tokoh-tokoh terkenal namun itu adalah pada teorinya. Secara praktikalnya, semua orang tahu apa itu jujur. Ketidakjujuran pula adalah sifat yang bertentangan dengan jujur. Aku pasti setiap masyarakat di dunia ini mengangkat jujur sebagai satu nilai-nilai yang baik dalam dunia ini. Mengapa ramai kalangan kita masih tidak jujur? Satu contoh yang baik untuk aku katakan ialah ramai antara kita menganggap sifat jujur itu satu kebodohan. "Terlalu jujur, kau akan dipijak nanti". Biasa kan kita dengar orang cakap macam ni. Kenapa pulak kita akan dipijak kerana sentiasa jujur? Sebab adanya orang yang tidak jujur. Sebab ada org x jujur, maka orang yang jujur akan dipijak. Nak-nak pulak dalam hidup zaman kita ni, ramai yang tidak jujur sanggup buat apa sahaja demi wang. Hidup mewah, dijulang orang, diangkat tinggi, kawin dengan super babe, kete terbang, semua laa....Dah tu, yang sentiasa jujur akan maintain slow je. Ya, memang pembalasan baik itu akan dapat kepada orang yang jujur di atas sifat kesabarannya. Tetapi jika tidak? mampuke semua orang bersabar jika dia dipijak? Bila aku tgk orang yang hilang sabar aku terbayang masa gilanya Marty Friedman tengah menggila dengan solo dia...hahahahaha. Yang aku cakap ni adalah berkaitan dengan tidak jujur yang negatif. Dalam kejujuran yang negatif ini bagi aku adanya unsur-unsur mementingkan diri sendiri.

Ada pulak ke yang tidak jujur positif?. Pada pandangan aku ada. maksud aku ialah ketidak jujuran yang membawa ke arah kebaikan. Contoh, "ko x sehat je Jep?" "x de la, aku ok je." Padahal budak ni punya la sakit. Atas sebab dia x mahu menyusahkan member dia atau tidak mahu member beliau susah hati, dia tidak menjawab pertanyaan tadi dengan jujurnya. Tak pon, bila ayah aku tanye "ade duit ke x?" Aku pun jawab ade je, padahal x de...hehehe (nak gak letak contoh tu...hehehehe) Kebaikan kan? So, kebaikan tu biasanya positif. Tapi, kesudahannya, akan membawa keburukan jika orang yang ditipu tadi mengetahui perkara sebenarnya.

p/s : aku mengharapkan aku boleh menjadi sejujur-jujurnya.

kejujuran Marty Friedman dalam solo membuatkan aku mengagumi beliau (nada jujur+dengki..hehehehe)

6 comments:

 1. panjang pulak entri ko kli ni ek?:P

  so, jujur senang jer..cmni..

  "Jujurlah padaku bila kau tak lagi cinta
  Tinggalkan aku
  Bila tak mungkin bersama
  Jauhi diriku lupakanlah aku
  Selamanya"

  hahahah...kan senang tu.. kita nynyi sm2..

  Marty Friedman pun dgr lgu ni kot:P

  ReplyDelete
 2. jujur pada kawan2..
  jgn smbunyikan ap yg tsembunyi..
  terus terang kan jalan yg lg bgus ..
  adakah itu jujur?

  ReplyDelete
 3. nyong: hahaha...marty friedman dgr lagu radja ek? mungkin marty tau yang radja adalah band yg paling jujur di muka bumi? hehehehe

  ijoi:yup...betul...tapi persoalannya siapa yang mampu menelan air penawar yang pahit? :)

  ReplyDelete
 4. koy mampu kot!!
  utk jage hubungan antara kawan2..
  yg pahit tu bagus ...
  same cam ubat kan...

  ReplyDelete
 5. yeah...cuma ubat demam budak2 je manis...hehehe

  ReplyDelete
 6. bila ayah aku tanye "ade duit ke x?" Aku pun jawab ade je, padahal x de...hehehe

  ni aku selalu wat... hahaha..
  (bajet macho dpan bapak sendiri.. haha)

  ReplyDelete